Top 5 bezienswaardigheden van Istanbul

by in Algemeen, Steden, Zonvakanties 

Istanbul is de grootste stad van Turkije en één van de grootste steden van Europa. Het is een stad van bijna 14 miljoen inwoners en heeft een eeuwenoude geschiedenis. Hieronder lijsten we vijf dingen op die je zeker moet gezien hebben wanneer je in Istanbul bent.

De Aya Sophia of Hagia Sophia (letterlijk: “Heilige Wijsheid”) is één van de bekendste gebouwen in Istanbul. Vroeger deed het gebouw dienst als kathedraal en moskee, maar tegenwoordig is het een enorm museum, gelegen in het historische centrum van de stad. De Aya Sophia staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed en is een architecturaal voorbeeld geweest voor moskeeën over de hele wereld.

Het Topkapipaleis (letterlijk: “Kanonnenpoortpaleis”) is een bekend oosters paleis in Istanbul. Het gebouw stamt uit de vijftiende eeuw en is een knap staaltje van oosterse bouwkunst. Doorheen de geschiedenis fungeerde het als woonst voor verschillende Ottomaanse sultans.

De Galatatoren is een middeleeuwse toren in het Galata district van Istanbul. Het is één van de meest prominente en herkenbare gebouwen in de stad. Bovenop de 67 meter hoge stenen toren heb je een prachtig uitzicht over het oude Istanbul.

De Süleymaniye-moskee is volgens velen één van de mooiste moskeeën ter wereld. De moskee werd gebouwd tijdens de zestiende eeuw door sultan Süleyman I, een belangrijke historische figuur in de geschiedenis van het Turkse Rijk. De Süleymaniye-moskee is slechts een klein beetje kleiner dan de immense Aya Sophia.

Als laatste vermelden we nog het Archeologisch museum van Istanbul, dat in de buurt ligt van het Topkapipaleis. Het is één van de grootste musea ter wereld en zeker het bezoeken waard. Vooral de afdeling die is toegewijd aan archeologie van het Midden-Oosten is beroemd.