Sint-Petersburg, de cultuurmetropool van Rusland

by in Algemeen, Steden 
Sintpetersburg

Sint-Petersburg (vroeger bekend als Leningrad en Petrograd) is na Moskou de grootste en belangrijkste stad van Rusland. Sint-Petersburg wordt vaak omschreven als de cultuurhoofdstad van Rusland, terwijl Moskou de rol van politieke en economische hoofdstad op zich neemt. Sint-Petersburg was tot 1918 eveneens de hoofdstad van het Russische Rijk. Vaak wordt gezegd dat de stad een meer Europees karakter heeft dan Moskou. Hieronder sommen we enkele dingen op in Sint-Petersburg die je zeker gezien moet hebben.

De Kerk van de Verlosser op het Bloed is wellicht het allerbekendste gebouw in heel Sint-Petersburg. Buiten een erg dramatische naam heeft deze kerk ook een unieke ontstaansgeschiedenis: ze werd opgericht op de plaats waar tsaar Alexander II vermoord werd, om zijn dood te herdenken. De Kerk van de Verlosser geldt met zijn tulpenkoepels en rijkelijk versierde gevel als een toonbeeld van Russisch-nationalistische architectuur tijdens de negentiende eeuw.

Het Hermitage museum in Sint-Petersburg is één van de oudste en grootste musea ter wereld. Het museum werd in de achttiende eeuw opgericht door Catharina II en heeft beschikking tot de allergrootste verzameling van schilderkunst in de wereld. In het museum vind je verschillende kunstcollecties, zoals prehistorische opgravingen, Egyptische kunstwerken, Italiaanse en Spaanse Renaissance-werken, Nederlandse en Vlaamse barok en Russische kunst.

Het Paleizencomplex van Peterhof is een verzameling paleizen en tuinen in Sint-Petersburg. Ze werden gebouwd door Peter de Grote en zijn helemaal open voor het publiek.  De Bronzen Ruiter is een bekend standbeeld van Peter de Grote in Sint-Petersburg. Het standbeeld staat op de zogenaamde Dondersteen, met zijn gewicht van 1250 ton waarschijnlijk de zwaarste monoliet die ooit door de mens verplaatst is.